Jak se opravdu naučit cizí jazyk

Zatímco někdo se s cizím jazykem setká jednou za život na dovolené, někdo jiný jím mluví několikrát denně. Rozdíly v úrovni jsou samozřejmě obrovské a ne všichni jsme na jazyky nadaní stejně. Základy cizího jazyku se však může naučit každý z nás, jen to bude někoho stát více námahy.

pták se slovníkem

1. Motivace

Základem pro učení se cizích jazyků je především motivace, tedy důvod, proč se chcete daný jazyk naučit. Není důležité, zda se týká práce či dovolené, rozvoje osobnosti nebo doplnění vzdělání. Zásadní je, jak motivaci vnímáme my a zda je motivační faktor pro nás opravdu důležitý.

2. Dělejte příjemné věci

Nemusíte se biflovat jazyky z knih, velice důležité je odposlouchat jazyk jako takový. Pusťte si váš oblíbený film v angličtině a snažte se pochytit co nejvíce vašich oblíbených frází. Je důležité se naučit vnímat cizí jazyk jako něco, co nám prospěje a ne zlo, které se musíte naučit.

3. Sami i s učitelem

Nejlepší způsob, jak se naučit v dospělosti cizí jazyk je sehnat si kvalitního soukromého učitele a zbytek dohánět sám doma. Pokud máte možnost docházet třeba na kurzy do jazykové školy, pak neváhejte a využijte této možnosti. Mnohdy se kurzy cizích jazyků pořádají i na pracovištích a jsou hrazeny zaměstnavatelem, který stojí o to, aby zaměstnanci rozvíjeli své dovednosti.
islámské dekorativní písmo

4. Aplikace

Jsou různé aplikace na telefon i na tablet, které vám pomohou vytříbit svůj cizí jazyk, abyste se nemuseli stydět otevřít v cizí zemi pusu. Výhodou je, že tyto aplikace můžete využít třeba v autobuse při cestě do práce nebo večer v posteli. Mnohdy vám stačí opravdu chvilinka času každý den. Tyto metody jsou určeny spíše k prohlubování vědomostí, rozšiřování slovní zásoby a k osvěžení paměti.

5. Mluvte

Třeba sami doma, když vás nikdo neslyší. Opakujte fráze ze seriálu, povídejte si sami se sebou nebo s domácím zvířetem… Nebojte se jazyk používat.